Агенцията по храните започна масирани проверки на магазини и заведения

Share This:


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) към Министерството на земеделието и храните започна проверки на магазини и заведения преди новогодишни празници, включително и в област Силистра. От Агенцията посочват, че акцентът на проверките преди и по време на празниците са продуктите от животински произход, а именно свинско, телешко и пилешко месо и уверяват, че проверките са засилени и няма да спират и през почивните дни.
Едно от най-често срещаните нарушения в супермаркетите е презареждането на обектите. Инспектори уточняват, че се извършват изключително засилени проверки в заведенията за обществено хранене, където се проверява доставяната суровина. Те посочват, че в тези обекти най-честото нарушение е, че не се пази етикетът от производителя. От Агенцията припомнят , че по Закона за храните глобите започват от 500 до 10 хил. лв., в зависимост от вида на нарушението и от това дали ще бъде съставено на физическо или на юридическо лице и допълват, че значително са намалели нарушенията поради високите санкции.
Съветите към потребителите са да четат етикетите, да внимават какво купуват, да обръщат внимание на срока на годност, как се съхранява продуктът и дали не е нарушена целостта на опаковката. Ако при посещение на търговски обект има някакви съмнения или установят нередности, от Агенцията призовават потребителите да подават сигнали към Областните дирекции по безопасност на храните на горещия телефон 0700 122 99.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com