Авторитетно национално признание за силистренската библиотека

Share This:


Силистренската регионална библиотека „Партений Павлович” беше удостоена с честта да представи на авторитетен национален форум пред библиотечната колегия от страната и чужбина своя уникален информационен Портал за здравни и транспортни услуги в Силистра, Дулово, Тутракан и Кайнарджа. Иновативната библиотечна услуга стартира с подкрепата на Фондация „Глобални Библиотеки – България” и се осъществи с усърдието и всеотдайната работа на екип, под ръководството на Мануела Енчева.
Според единодушното мнение на експерти и IT-професионалисти, създаденият в Силистра библиотечен Портал е уникален, атрактивен и с мултифункционални комуникативни решения. Той е иновативен, но лесен за употреба. Новата електронна услуга на силистренската библиотека помага на хората, прави живота на потребителите по-удобен, решава проблеми и спестява време. Създадени са равни възможности за достъп до информация за здраве и транспорт, по всяко време и от всяка точка на света. Чрез своята електронна инфраструктура, регионалната библиотека в Силистра става реален участник в културния туризъм, информационния пазар и в икономическото развитие на Силистра, силистренския регион и страната.
В рамките на форума в София се събраха представители от три континента – на библиотечните среди от цялата страна, евродепутати, председатели и членове на комисии към Народното събрание, специалисти от министерства и държавни агенции, кметове, представители на дипломатически мисии, културни институции, академичната общност, бизнеса, неправителствени организации и водещи експерти в сферата на маркетинга, брандинга и електронните услуги.
Бяха оповестени и резултатите от национално проучване сред библиотеките и общинските администрации, организирано през 2017 г. от Фондация „Глобални библиотеки”. Социологът Ивалина Симеонова сподели проблемите с материалната база и липсата на пространство, както и положителните тенденции – увеличаване на посещаемостта и нарастване броя на доброволците. От бюджета за култура за 2017 г. едва 0,35% са били отделени за библиотеките. В бъдеще, основните цели са набиране на необходими средства за развитие и модернизация на базата, подобряване на отчетността, оптимизация на библиотечната мрежа и нейното популяризиране чрез социалните платформи.
Участието на Регионална библиотека „Партений Павлович”-Силистра на Националния форум е признание за водещата роля на силистренската институция в създаването на нови информационни услуги, на уникално ползотворен диалог с общността и онлайн социална практика.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com